Web picture 7

Museum Of London Rotunda & Terrace

The Museum’s brief was to renovate the terrace and garden to complement the refurbishment of the associated hospitality suites.  Removing clutter to simplify access and ease of use would be key to the success of the space. 

Plant containers that had previously crowded the terrace were relocated to other parts of the museum, and the paving was lifted and renewed.  Tired and dated planting was removed from the original brick troughs and they were thoroughly re-waterproofed.

The new planting was selected for form and colour: precisely-clipped box spheres surrounded by softly-waving grasses and perennials in shades of mauve and purple.  Along the top of the spiralling brick retaining wall, spherical plant containers continue the theme. Existing trailing plants were cut back or removed, and new, easier to maintain,  varieties planted.

Specialist tree work was commissioned to improve the health of the horse chestnut that is the centrepiece of the garden.  The lawn, previously patchy and worn, was replaced with new shade-tolerant turf.  The grass is partially overlain with a reinforcement grid – invisible once the turf has grown – that allows the museum to transport heavy items over it without damage.

> read more

with: Universal Design Studio for: Museum of London completed: 2011