Web new front

Neale Wade Community College

Livingston Eyre was part of a multidisciplinary team that bid successfully for the renovation, and extension, of six secondary schools within Cambridgeshire’s Building Schools for the Future Framework. 

At Neale Wade, the school was set back from Wimblington Road in a pleasant parkland setting containing many mature trees.  New educational activities were integrated into this area in a way that will neither harm the tree roots nor intrude upon its character.  They include an outdoor theatre with hedged ‘wings’, lawn tennis courts, outdoor dining space and an orchard.

The previous, unsatisfactory arrangement saw pupils arriving at the school by coach, by bus and on foot, at the same time and in the same space.  This has been resolved with a smart new entrance separating vehicles, pedestrians and cyclists.  

A variety of outdoor learning spaces support the school curriculum – courtyards for formal teaching and dining, a science garden and growing areas.  The latter are now used enthusiastically by the school’s ‘That Eco Thing’ group. 

The school’s sports facilities were significantly upgraded, and an arrangement of gates and fences allows them to be used by the local community out of hours. 

> read more

with: RHP Architects for: Equitix Ltd on behalf of Cambridge County Council completed: 2012